Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Redactioneel maart 2013

Na de verhuizing van het Turkije Instituut van Den Haag naar Leiden is Turkije en daarmee het Turkije Instituut een tumultueuze tijd binnengestapt. De vluchtelingenstroom uit Syrië is immer groeiend. Volgens de laatste cijfers bevinden zich inmiddels meer dan 180.000 Syrische vluchtelingen op Turks grondgebied. De situatie in Syrië heeft vanwege de Koerdische invloed in het noorden bovendien invloed op de onderhandelingen rond met de PKK, die de Turkse staat sinds kort voert.
 
Daarnaast is er na het bezoek van de Duitse Bondskanselier Angela  Merkel een vleugje hoop ontstaan rondom de toetredingsonderhandelingen met de EU, die al jaren in een impasse verkeren. Nadat François Hollande Nicolas Sarkozy opvolgde als Franse president, veranderde de Franse toon naar Turkije ten positieve. Merkel gaf aan dat er een nieuw hoofdstuk geopend kan worden om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen.
 
Op 12 februari jongstleden sprak Brookings Fellow Kemal Kirișçi op uitnodiging van het Turkije Instituut in Leiden over het nieuwe Turkse buitenlands beleid, waarbij hij het beleid van Turkije in het Midden-Oosten en de weerslag die dat beleid op de relaties met de Europese Unie analyseerde.


« First 1 2 3 4 5 6 Last »

Nieuwsbrief Turkije Instituut