Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Turkije haalt Russisch vliegtuig neer, internationale coalitie tegen Daesh/IS lijkt te klappen

25 november – Met het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig, in de loop van de ochtend van dinsdag 24 november, zijn de internationale verhoudingen tussen de NAVO en Rusland danig op de proef gesteld. Volgens de lezing van Turkije schond de Russische SU-24 het Turkse luchtruim, ondanks dat de Russen volgens de Turken ‘minimaal tien keer’ gewaarschuwd werden in de nabijheid van de Syrisch-Turkse grens. Gedurende de loop van de dag was er nog veel onduidelijk over het voorval, onder meer omtrent het lot van de piloten en dat van de twee Russische helikopters die naar hen op zoek waren. Daarentegen lijkt het duidelijk dat het incident ernstige gevolgen kan hebben voor de Turks-Russische verhoudingen, voor de rol van de NAVO in het gebied en voor het ideaal van een internationale coalitie tegen Daesh/IS. 

Lees meer...


« First 1 2 3 4 5 6 Last »

Nieuw Turks kabinet, Turkse rechtsstaat verder onder druk

7 december – De afgelopen maanden speelt Turkije de hoofdrol in een repeterend verhaal: Het valt van de ene crisis in de andere. De politieke impasse, veroorzaakt door de mislukte formatie na de verkiezingen van 7 juni, werd doorbroken door de nieuwe verkiezingen van 1 november, waar de AKP wederom een meerderheid in het Turkse parlement behaalde. Het nieuwe Turkse kabinet is inmiddels geïnstalleerd, zij het vrij geruisloos. Dit heeft alles te maken met de turbulente context: president Erdoğan gaf goedkeuring aan het kabinet van minister-president Davutoğlu op dezelfde dag dat de Turkse strijdkrachten een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoten. Naast het feit dat de Turks-Russische betrekkingen hierdoor een flinke deuk hebben opgelopen, brengen de recente moordaanslag op de Koerdische advocaat Tahir Elçi, alsmede de arrestaties van de prominente Cumhuriyet-journalisten Dündar en Gül aan het licht dat de Turkse rechtsstaat alleen maar verder erodeert en de crisissituatie in Turkije voortduurt.

Lees meer...

Turkije haalt Russisch vliegtuig neer, internationale coalitie tegen Daesh/IS lijkt te klappen

25 november – Met het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig, in de loop van de ochtend van dinsdag 24 november, zijn de internationale verhoudingen tussen de NAVO en Rusland danig op de proef gesteld. Volgens de lezing van Turkije schond de Russische SU-24 het Turkse luchtruim, ondanks dat de Russen volgens de Turken ‘minimaal tien keer’ gewaarschuwd werden in de nabijheid van de Syrisch-Turkse grens. Gedurende de loop van de dag was er nog veel onduidelijk over het voorval, onder meer omtrent het lot van de piloten en dat van de twee Russische helikopters die naar hen op zoek waren. Daarentegen lijkt het duidelijk dat het incident ernstige gevolgen kan hebben voor de Turks-Russische verhoudingen, voor de rol van de NAVO in het gebied en voor het ideaal van een internationale coalitie tegen Daesh/IS. 

Lees meer...

Voortgangsrapport 2015: EU tikt Turkije op de vingers

16 november – Het was op z’n minst opvallend te noemen dat de publicatie van het voortgangsrapport van de Europese Commissie ten aanzien van het toetredingsproces van Turkije tot de EU werd uitgesteld aan het begin van oktober. Afgelopen week verscheen het rapport waarin de EU jaarlijks onder meer de Turkse politieke situatie, de staat van de rechtsstaat en de voortgang in de verschillende ‘hoofdstukken’ bespreekt. In het rapport spreekt de EU haar zorgen uit over onder meer het gebrek aan vrijheid van meningsuiting, de politieke druk op de onafhankelijkheid van het rechtssysteem en de verslechterende veiligheidssituatie in Turkije. Het rapport is kritisch ten aanzien van de ontwikkelingen in Turkije, zoals vooraf al werd voorspeld. 

Lees meer...

Aan het roer: de grondwet en economie als AKP's hoofdpijndossiers

10 november – Iets meer dan een week geleden kreeg de AKP, de partij van president Erdoğan en premier Davutoğlu, tijdens de laatste ronde van nationale verkiezingen 49,5% van de stemmen en 317 van de 550 zetels en kan aldus wederom eigenhandig een regering gaan vormen. Nu de verbazing en verwondering omtrent de verkiezingsuitslag gedurende afgelopen week iets is afgenomen, is het tijd om de balans op te maken: de AKP heeft gekregen wat het wilde, maar staat eveneens voor zware opgaven: de (eventuele) wijziging van de grondwet, alsmede het uit het slop trekken van de stagnerende economie zijn zeker niet de enige, maar wel twee belangrijke taken in deze. 

Lees meer...

Turkije na de verkiezingen: AKP heeft meerderheid terug

2 november – Vooraf brachten verschillende peilingen min of meer dezelfde boodschap: de verkiezingen van 1 november zouden hetzelfde beeld laten zien als er te zien was in juni. Gisteren bleek al vrij snel het tegendeel: de AK-partij van president Erdoğan en minister-president Davutoğlu kreeg 49,5% van de stemmen en herwon aldus de absolute meerderheid in het Turkse parlement. Naast de AKP haalden nog drie partijen de kiesdrempel. De kemalistisch-seculiere partij CHP kreeg er een paar procentpunten bij en blijft zo de grootste oppositiepartij. De nationalistische MHP duikelde van 16,3% naar 11,9% van de stemmen en leverde hierdoor 40 zetels in. Voor de pro-Koerdische HDP was het halverwege de dag nog allerminst zeker of de kiesdrempel wel gehaald zou worden. De partij van Demirtaş wist uiteindelijk toch 10,8% van de stemmen binnen te slepen, een daling  van 2,3% ten opzichte van de verkiezingen in juni. Nu de AKP wederom de grootste partij is in het parlement, rijst de vraag of de gemaakte beloftes van stabiliteit en vooruitgang nagekomen kunnen worden. 

Lees meer...

Nieuwe verkiezingen: over leiders, stemmers en partijprogramma's

29 oktober – Turkije gaat zondag opnieuw  naar de stembus. Waar de Turken die in Nederland woonachtig zijn afgelopen week al de mogelijkheid kregen om te stemmen, mag in Turkije aankomende zondag pas gestemd worden. De aanloop naar de verkiezingen gaat gepaard met aanzienlijke commotie, gekenmerkt door de naweeën van de aanslag in Ankara van 17 oktober, de spanningen in het zuidoosten van Turkije en de voortdurende strijd tussen de Turkse overheid en kritische nieuwsmedia. In deze verhitte situatie moet de Turkse stemmer een keuze maken wie Turkije uit de neerwaartse spiraal van conflicten zou moet leiden, na de mislukte poging tot coalitievorming gedurende de zomer. Dat er een geheel andere verkiezingsuitslag zal komen dan na de verkiezingsronde van begin juni, is echter niet te verwachten. De polls laten zien dat de kans groot is dat de verdeling tussen de vier partijen die tijdens de vorige verkiezingen het parlement haalden in grote lijnen hetzelfde blijft. Door de verharding van het onderlinge debat, is het echter de vraag of de eventuele vorming van een coalitie niet eerder verder weg dan dichterbij is komen te liggen.

Lees meer...

Brengt de Syrische vluchteling Turkije dichterbij de EU?

21 oktober – Het associatieverdrag tussen Turkije en de Europese Unie (destijds Europese Economische Gemeenschap) dateert uit 1963. Officieel werd Turkije pas in 1999 daadwerkelijk kandidaat-lid, maar sinds de start van de onderhandelingen in 2005 zijn de onderhandelingen in een impasse geraakt. De politieke wil aan beide zijden ontbrak om de toetreding van Turkije openbaar bespreekbaar te maken. Daar lijkt in de afgelopen twee weken verandering in te zijn gekomen, voornamelijk veroorzaakt door het conflict in Syrië. Om de situatie omtrent ‘de Syrische vluchteling in Europa’ te bespreken en met oplossingen te komen, brachten twee van Europa’s politieke zwaargewichten, Timmermans en Merkel, kort na elkaar een bezoek aan de Turkse leiders Erdoğan en Davutoğlu en bevestigden Turkije’s sleutelrol. In ruil voor Turkse steun in het bezweren van de vluchtelingencrisis in Europa, werd zelfs het Turkse toetredingsproces afgestoft en kwam het weer in de belangstelling.

Lees meer...Turkije in het middelpunt van internationaal overleg

13 oktober - Momenteel staat Turkije in het middelpunt van de internationale belangstelling. Allereerst is Turkije dit jaar de voorzitter van de G20, het platform voor overleg tussen de twintig belangrijkste economieën in de wereld. Met een veelvoud aan economische moeilijkheden en uitdagingen die roepen om een oplossing, is het aan Turkije om het overleg dat plaatsvindt in goede banen te leiden en vormt het een mogelijkheid om zichzelf te profileren. Daarnaast, en van meer gewicht, speelt Turkije een cruciale rol met betrekking tot het conflict in Syrië: het huisvest verreweg de meeste Syrische vluchtelingen en geldt door zijn ligging noodzakelijkerwijs als brug voor vluchtelingen tussen Syrië en Europa. Niet alleen in humanitair opzicht, maar ook op het militaire vlak speelt Turkije als buurland van Syrië een hoofdrol: de VS vliegt immers vanaf de vliegbasis in İncirlik op doelen van Islamitische Staat, terwijl de vermeende Russische schendingen van het Turkse luchtruim de internationale verhoudingen tussen de NAVO-leden en Rusland op scherp zetten.

Lees meer...

Bloedige aanslag Ankara vergroot tweedeling in samenleving

12 oktober – Afgelopen zaterdag werd Turkije geraakt in het hart van het land. De bloedige aanslag in Ankara van 10 oktober heeft tot dusver aan 95 mensen het leven gekost, terwijl er eveneens honderden gewonden vielen. De aanval, die plaatsvond tijdens een vredesmars georganiseerd door verschillende partijen, waaronder de HDP, is vooralsnog niet  opgeëist. De Turkse politie heeft inmiddels wel veertien leden van Islamitische Staat (“Daesh”) opgepakt. Zondag volgden grootschalige demonstraties in meerdere Turkse steden tegen de Turkse regering, met als voornaamste boodschap het beëindigen van het geweld dat Turkije de afgelopen maanden heeft geteisterd. De verdeeldheid in de politiek en de samenleving lijkt alleen maar groter te worden.

Lees meer...

Valt het mee of valt het tegen? De economische resultaten en perspectieven van Turkije

19 september – Turkije bevindt zich op het moment in zwaar weer. De Turkse politiek is minstens tot aan de nieuwe verkiezingen beland in een impasse; de strijd tussen de PKK en de Turkse overheid is weer in alle hevigheid opgelaaid; binnenlandse en buitenlandse media wordt het uitoefenen van onafhankelijke journalistiek steeds moeilijker gemaakt en het Syrische vluchtelingendrama neemt alleen maar grotere vormen aan. De Turkse economie is ondertussen allerminst gebaat bij dit instabiele en onzekere politieke en maatschappelijke klimaat. In hoeverre heeft de Turkse economie te lijden onder  de huidige interne en externe problematiek in Turkije?

Lees meer...

Journaliste Fréderike Geerdink Turkije uitgezet: verblijfsvergunning ingetrokken

10 september – De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink heeft Turkije gedwongen moeten verlaten. Geerdink werd afgelopen week opgepakt in het zuidoosten van Turkije, nabij Yüksekova, als onderdeel van een grotere groep mensen die zichzelf als een ‘human shield-group’ (“canlı kalkan grubu”) had geprofileerd tegen de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger, een initiatief waarvan Geerdink als journaliste verslag deed. De uitzetting van de Nederlandse journaliste volgt kort op het vorige voorval op het gebied van persvrijheid in Turkije, de arrestatie en vrijlating van de Britse journalisten van VICE van de afgelopen week.

Lees meer...

Britse journalisten gearresteerd: persvrijheid opnieuw in het gedrang?

2 september – De arrestatie van twee Britse VICE-journalisten en hun plaatselijke medewerkers in het zuidoosten van Turkije heeft een stroom van reacties op gang gebracht in de internationale media. Met het vastzetten van Jake Hanrahan, Philip Pendlebury en Mohammed Ismail Rasool lijkt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd te worden aan de discussie omtrent de staat van de persvrijheid in Turkije.

Lees meer...

Davutoğlu’s overgangskabinet: Niets is zo permanent als tijdelijk

31 augustus - Op 28 augustus jl. heeft minister-president Davutoğlu zijn nieuwe interim-kabinet gepresenteerd. Nadat de deadline voor het formeren van een nieuwe kabinet op 23 augustus verliep, kreeg Davutoğlu de opdracht een kabinet te vormen dat Turkije dient te besturen totdat nieuwe verkiezingen, gepland voor 1 november 2015, de politieke kaarten opnieuw zullen schudden.

Lees meer...

Het economisch dossier van Turkije: 2015 tot dusver

18 augustus 2015 - De onrust in Turkije van de afgelopen maanden heeft zijn weerslag op de landelijke economie. De Turkse lira is in de afgelopen maanden flink gedaald en de economische groei is in de dertien jaar waarin de AKP het land heeft geregeerd niet eerder zo laag geweest. Deze stagnatie heeft ten eerste te maken met de politieke onzekerheid waarin het land nu verkeert; van een coalitie is niets terecht gekomen en na de deadline van 23 augustus is de president, Recep Tayyip Erdoğan, bij wet gemachtigd om nieuwe verkiezingen aan te kondigen. Ten tweede wordt het land geteisterd door een golf van geweld sinds de aanslag in Suruç met als gevolg dat investeerders en toeristen worden afgeschrikt. In het licht van deze tegenslagen zijn de targets die door de AKP gesteld zijn voor de Turkse economie in 2015 niet haalbaar. Dat was ook het geval in de periode 2012-2014.

Lees meer...


Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...