Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Dinsdag 10 april 2012

20:00 De Balie, Amsterdam TICKETS

Turkije Natuurlijk!

Turkije ligt niet alleen politiek, economisch en cultureel op een breuklijn tussen West en Oost. Het geografische gebied, wordt letterlijk ingeklemd tussen de naar elkaar toe bewegende Euraziatische en Arabische platen. Deze complexe tektonische dynamiek, zorgt voor enorme spanningen die soms resulteren in ware aardverschuivingen. Turkije kent uiteenlopende klimaatzones, grenst aan vier verschillende zeeën en barst van de natuurlijke rijkdommen. Aan de hand van het gigantisch diverse en fascinerende Turkse landschap nemen verschillende sprekers u mee langs de geschiedenis, het heden en de toekomst van Turkije.
Zo gaan we mee op reis met Wilco’s Bus, een razend populair Turks televisieprogramma van de Nederlander Wilco van Herpen die met zijn camper door heel Turkije trekt om het land te verkennen. We bespreken met de meest vooraanstaande Turkse milieuactivist de gevolgen van de enorme economische groei van Turkije voor het Turkse landschap en de lokale bevolking. We komen erachter waarom we eigenlijk ‘Tulpen uit Istanbul’ moeten zingen in plaats van ‘uit Amsterdam’. En we begrijpen de gevolgen van het zoetwatermonopolie van Turkije in de regio.

Met: Wilco van Herpen, Nazmiye Oral e.v.a.

In het kader van 400 jaar Turks – Nederlandse betrekkingen organiseren De Balie, SICA (Dutch Centre for International Cultural Activities) en het Turkije Instituut een serie uiteenlopende programma’s die het publiek een nieuwe en originele kijk op Turkije bieden. Met experts, kunstenaars en journalisten uit binnen en buitenland presenteren we een mix van lezingen, performances en debat.

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.