Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Vrijdag 25 juni 2010

De Balie

Mannen versus vrouwen

De voorzitter van TÜSIAD, de belangrijkste Turkse ondernemersorganisatie, is een vrouw, maar Turkije staat op plaats 129 van de Gender Gap Index 2009  - van in totaal 134 landen. In de afgelopen twintig jaar is de arbeidsparticipatie van vrouwen bovendien gedaald van ruim 30% tot 21%.

Wat zijn de oorzaken van de toenemende achterstand van vrouwen op de Turkse arbeidsmarkt? En hoe bestrijdt de conservatieve regeringspartij AKP genderongelijkheid in de Turkse samenleving?

Op 25 juni 2010 organiseerde het Turkije Instituut een debat over de kloof tussen mannen en vrouwen op de Turkse arbeidsmarkt met:

Jenny B. White, antropologe en auteur van Money makes us relatives: women's labor in urban Istanbul (2004)
Emine Bozkurt, Europarlementariër PvdA
Hümeyra Gökcen Keskin
, voorzitter Internationale Betrekkingen van de Vrouwenafdeling van de AKP

Lily Sprangers, directeur Turkije Instituut, leidde het gesprek, dat plaatsvond in de Salon van De Balie in Amsterdam. De bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van NCDO.

Lees hier het verslag.

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.