Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Redactioneel | Nieuwsbrief januari 2012

Klik hiernaast voor de volledige nieuwsbrief!

2012 is begonnen, het jaar waarin we stilstaan bij 400 jaar betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Op vele fronten wordt gewerkt aan een veelzijdig programma, dat medio april officieel begint. Volgende maand gaat de publiekssite in de lucht, waarop u alle informatie over ‘2012’ en de programmering in Nederland en Turkije kunt volgen. Het Turkije Instituut is nauw betrokken bij de algehele coördinatie, en het komende jaar zal voor ons dan bijna ook uitsluitend in het kader van de viering staan. Niet alleen wat betreft onze publieksprogramma’s, die meer dan ooit in samenwerking met derden tot stand zal komen. Ook wat betreft onze overige werkzaamheden.

Zo is het administratieve beheer van het zogeheten Klein Projecten-Fonds bij het Turkije Instituut belegd. Dit fonds, met bijdrages van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Welzijn & Sport, en Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, is bedoeld om maatschappelijke initiatieven te stimuleren. De deadline voor aanvragen is 6 februari 2012. Meer informatie over het fonds vindt u hier. Op donderdag 19 januari vindt in het Bethaniënklooster te Amsterdam een informatiemiddag plaats.

Uiteraard zal het Turkije Instituut u blijven informeren over ontwikkelingen in Turkije zelf, sinds kort via onze vernieuwde website. Niet alleen onze wekelijkse persscan, een overzicht van de belangrijkste actualiteiten in Turkije, maar ook uitgebreidere analyses van relevante ontwikkelingen op economisch en politiek gebied treft u daar aan. Deze week een analyse van het Turkse buitenlands beleid en een terugblik op de Arabische lente, als ook een artikel over de toenemende druk op de persvrijheid.

Turkije is een dynamisch land, zo kan niet genoeg onderstreept worden. Het groeiende zelfbewustzijn op economisch en politiek vlak gaat  gepaard met toenemende maatschappelijke spanningen. 2012 zal, naar verwachting, het jaar worden van een nieuwe Grondwet. De uitdaging voor de  de regerende AKP is om, in samenwerking met de oppositiepartijen en civil society, een grondwet op te stellen die de rechten van alle burgers van Turkije waarborgt. We houden u, ook in 2012, graag op de hoogte.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief Turkije Instituut