Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Organisaties

De onderdrukking van homoseksuelen in de periode direct na de militaire coup van 1980 stimuleerde activisten juist om in verzet te komen. Aan het einde van de jaren 1980 kwamen homoseksuelen voor het eerst georganiseerd  in actie. In 1987 voegde een groep homoseksuelen zich bij de Democratische Radicale Unie Partij. Een progressieve partij waar ook veel feministen, atheïsten en milieuactivisten zich bij aansloten. Ze probeerden samen voor hun rechten op te komen. De echte doorbraak kwam echter pas met de komst van verschillende LGBT organisaties (met NGO status). De belangrijkste organisaties zijn KAOS GL Ankara (1994) en Lambda Istanbul (1993). Deze organisaties komen op voor gelijke rechten, rapporteren schendingen van mensenrechten en organiseren evenementen om de homoseksuele gemeenschap onder de aandacht te brengen en te organiseren. Lambda werd in 2008 ontbonden na een aanklacht van de gouverneur van Istanbul met als reden dat de doelen van de organisatie in strijd waren met de wet en de publieke moraal. In 2009 mocht Lambda haar activiteiten weer voortzetten.
Lambda is ook de organisatie die in 2011 voor het eerst in Turkije de Gay Pride heeft georganiseerd.  Deze vond plaats in de Istiklal Caddesi in Istanbul, waarbij slechts 30 mensen meeliepen. Dit waren er in 2012 al meer dan 10.000 en in juni 2013 liepen meer dan 100.000 mensen mee. Een groot deel hiervan liep mee om hun steun aan het Gezi verzet te betuigen en hun solidariteit met de LGBTs te tonen die zo’n prominente rol in dat Gezi-verzet speelden. Een ander belangrijke organisatie die vooral uit ouders van LGBTs bestaat is de LISTAG (2008). Dit is een vrijwillige steun- en solidariteitsgroep voor familie en vrienden van LGBTs. LISTAG speelt samen met de twee andere genoemde organisaties een belangrijke rol in het acceptatieproces van homoseksualiteit in Turkije. LISTAG houdt onder andere discussiepanels op universiteiten, licht voor over homoseksualiteit en heeft onlangs een documentaire uitgebracht over het acceptatieproces van ouders wier kinderen homoseksueel zijn.