Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

LGBTs in de media

Naast verschillende organisaties spelen ook de media een grote rol bij het onder de aandacht brengen van LGBTs, hun strijd voor gelijke rechten en acceptatie. LGBTs proberen aan de hand van televisie, radio, kranten, en sociale media hun stem te laten horen. Omdat de traditionele media dit niet bij hun lezerspubliek vinden passen, bang zijn dat het kritiek zal opleveren en niet zal verkopen, wordt er bijna geen positieve  plaats gegeven aan dit onderwerp in de media. Daarnaast huldigt de staat de opvatting dat homoseksuele relaties indruisen tegen de moraliteit en probeert  zij traditionele genderrollen in de maatschappij te behouden en zelfs te versterken. Hierdoor wordt bij veel zenders en kranten vaak zelfcensuur toegepast  uit angst voor een boete, een rechtszaak, of sluiting. Ook grijpt de staat soms zelfs direct in. Zo werd bijvoorbeeld enige weken geleden de LGBT dating app Grindr in Turkije verboden.

De protesten voor het Gezi park hebben echter ook hier tot belangrijke veranderingen geleid. LGBTs konden ook hun stem via de televisie en radio laten horen en Gay Pride Istanbul werd voor het eerst groot nieuws in Turkije. Vooral onafhankelijke media hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. Daarnaast wordt er ook in speelfilms meer aandacht geschonken aan de problemen waar de LGBT gemeenschap in Turkije mee te maken heeft. De film Zenne is hier een goed voorbeeld van. Deze film is geïnspireerd door het verhaal van Ahmet Yıldız die in 2008 door zijn eigen vader werd vermoord vanwege zijn openlijke houding over zijn homoseksuele identiteit.