Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Seminar Gender & Seksualiteit in Turkije

Op vrijdag 1 november organiseren het Turkije Instituut en Turkish Studies (Universiteit Leiden) een discussiemiddag over gender en seksualiteit. Bent u altijd al benieuwd geweest naar hoe er wordt omgegaan met prostitutie, homoseksualiteit, familiepolitiek, geweld tegen vrouwen en zwangerschappen in een overwegend islamitisch land als Turkije? Dan is dit uw kans om al uw prangende vragen te stellen en mee te discussiëren tijdens deze discussiemiddag. Op deze middag zullen als gastsprekers promovenda Nicole van Os en haar promotor Prof. Dr. Zafer Toprak aanwezig zijn. Na hun lezing zetten we de discussie voort in kleine rondetafelgroepen. Discussieer mee en geef uw mening!

Wilt u mee doen aan deze discussiemiddag? Meldt u dan aan via aanmelden@turkije-instituut.nl.

Locatie van de bijeenkomst wordt nader bekend gemaakt.

Lees via deze link meer over de bijeenkomst.

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.