Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Woensdag 22 mei 2013

11:00 Leiden

Turkse koffiecultuur en film

Na eerst in de Verenigde Staten getoerd te hebben, verovert de Turkish Coffee Truck nu Europa. In Nederland, België en Frankrijk biedt de bus op universiteiten Turkse koffie aan met als doel de Turks-Europese vriendschap te versterken en het wederzijdse culturele begrip te vergroten. “Een Turks gezegde luidt: Een kop Turkse koffie herinnert men zich 40 jaar lang met waardering,” aldus Yusuf Kilic, de coördinator van de toer in Europa.

De Turkish Coffee Truck is een initiatief van Gizem Sagcigil White dat mensen met koffieconversaties dichter bij elkaar wil brengen. In de Verenigde Staten was de toer een doorslaand succes met bezoeken aan onder andere Harvard en Yale. Kurukahveci Mehmet Efendi, het oudste en meest bekende koffiemerk van Turkije, verzorgt de koffie. Op woensdag 22 mei staat de bus vanaf 11.00 uur op de Cleveringaplaats bij de Universiteit van Leiden.

Over de geschiedenis en de Turkse koffiecultuur verzorgt professor Ercument Akman (Georgetown University) vanaf 14:30 in zaal 228 van het Lipsius een lezing, georganiseerd door het Turkije Instituut en Turkish Studies at Leiden University.

Aansluitend op de koffielezing vindt op 22 mei in de Hortus Botanicus (16.00 uur) in Leiden de filmvertoning ‘Bloem van Twee Landen’ en een receptie plaats. Remmelt Lukkien regisseerde deze film over de hyacint op verschillende locaties in Turkije en Nederland. Onderzoek van docent Turkse talen en culturen Hans Theunissen vormde de basis van de film.

U bent van harte welkom en kunt zich opgeven voor de lezing via: aanmeldingen@turkije-instituut.nl.

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.