Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Dinsdag 14 mei 2013

19:30 Lipsius

Debat met Joost Lagendijk en Erik-Jan Zürcher

Op dinsdag 14 mei aanstaande (19.30 uur) organiseert het Turkije Instituut, samen met Turkish Studies at Leiden University, een debat tussen journalist Joost Lagendijk en hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher. Aanleiding is het boek ‘De Turken komen eraan’ dat op 29 maart jl. aan Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, werd aangeboden.  Lagendijk schreef dit boek met zijn vrouw Nevin Sungur. In dit boek proberen beide auteurs de vaak gebrekkige kennis van Nederlanders over Turkije bij te spijkeren. Hoewel de basis van het boek historisch van aard is, gaan Sungur en Lagendijk ook in op de Turkse actualiteit.

U bent van harte welkom bij dit debat dat plaatsvindt in het Lipsius-gebouw van de Universiteit Leiden, Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden. U dient zich voor deze bijeenkomst aan te melden via aanmeldingen@turkije-instituut.nl.

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.