Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Vrijdag 29 maart 2013

16:30 Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16

29 maart om 16.30 wordt De Turken komen eraan! Over snelle oordelen en vastgeroeste opvattingen, van Nevin Sungur en Joost Lagendijk, gepresenteerd bij Athenaeum Boekhandel.

Hoe komt het toch dat in gesprekken over Turkije steeds dezelfde discussiepunten opduiken? Is Turkije nou een islamitisch land of niet? Waarom heeft het leger het zoveel voor het zeggen en is de vrijheid van meningsuiting nog altijd niet gewaarborgd? Hoe zit het nu precies met de relatie tussen Turken en Armeniërs en waarom worden etnische en religieuze minderheden nog steeds gediscrimineerd? Hoort Turkije eigenlijk wel bij Europa?

Debatten over die kwesties zorgen vaak voor irritatie en onbegrip, bij zowel Nederlanders als Turken, omdat een basale kennis van zaken dikwijls ontbreekt. Als het gaat om Turkije winnen snelle oordelen en vastgeroeste opvattingen het al snel van genuanceerde afwegingen of een zakelijke beoordeling van het moderne Turkije.

Op basis van hun persoonlijke en zeer uiteenlopende ervaringen leggen de auteurs uit waar de schoen wringt. Ze maken duidelijk waar het bij al die controversiële kwesties om gaat en waarom daar door Turken en Nederlanders zo verschillend tegenaan gekeken wordt.

Joost Lagendijk is columnist bij de Turkse kranten Zaman en Today’s Zaman en was daarvoor jarenlang lid van het Europees Parlement. Nevin Sungur groeide op in Turkije. Ze is freelancejournaliste en documentairemaakster.
 
‘Fris, helder en tegelijk persoonlijk: het ideale Turkije-boek voor beginners en gevorderden.’ - Geert Mak

Bron: website Athenaeum

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.