Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Zondag 09 september 2012

16:00 De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam

Debat: 400 jaar Nederland/Turkije

Graadmeter van identiteit?

In 2012 staan Nederland en Turkije stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Dat wordt gedurende het jaar gevierd met culturele programma’s, handelsmissies en allerhande bilaterale ontmoetingen. In Nederland wordt de viering ook aangegrepen om de positie van Turkse Nederlanders onder de loep te nemen. Doel van dergelijke bijeenkomsten en projecten is vaak maatschappelijk, gericht op het zichtbaar maken en stimuleren van de diversiteit in de Nederlandse samenleving,en binnen wat we voor het gemak noemen ‘de Turkse gemeenschap’. Bijeenkomsten met Turkse hapjes, Turkse muziek, ‘dialoog’ en lezingen over arbeidsmigratie of het moderne Turkije. Kortom: een overduidelijke verwijzing naar de Turkse identiteit.Het roept de vraag op hoe de verhouding ligt tussen die Turkse identiteit enerzijds en anderzijds het gevoel Nederlander te zijn.

Nu driekwart van het jaar inmiddels achter ons ligt, is dit een mooi moment om een brede discussie te voeren over wat het effect is van NLTR400 op de ‘Turkse gemeenschap’ in Nederland. Brengt de viering een Turks-Nederlandse emancipatie voort, en zo ja hoe? Draagt alle aandacht voor NLTR400 bij aan de betrokkenheid met Nederland of onderstreept het juist het Turks zijn? En wat dan nog? Wat doet die dubbele loyaliteit/ biculturaliteit/ Turkse achtergrond eigenlijk met je individuele identiteitsbeleving? Wat voor Nederlander ben je - en mag je zijn?

Moderator Zihni Özdil gaat in gesprek over de grenzen van identiteitsbeleving in Nederland.
Gasten zijn: schrijver en theatermaker Nazmiye Oral, architect en cultureel ondernemer Ergün Erkoçu, gemeentelijk beleidsmaker Olga Smit en Rotterdamse geëngageerde student Mehmet Evsen.

Entree: €5 / studenten €2,50
Reserveren via aanmeldingen@turkije-instituut.nl

Een samenwerking van De Unie in Debat, Turkije Instituut en Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.