Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Maandag 28 mei 2012

Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag

Expositie: Ebru in Den Haag

Ebru Reflecties van culturele diversiteit

Expositie | MA 28 MEI t/m VRIJ 29 JUNI | Op werkdagen van 11.00 t/m 16.00 uur | Toegang is gratis

Fotograaf Attila Durak werkte zeven jaar aan een veelzijdig portret van de Turkse bevolking. Het resultaat is een lappendeken van etnische groepen, geloofsachtergronden, stad, platteland, jong en oud.

Ondersteund door de teksten van hedendaagse Turkse schrijvers geeft deze expositie een bijzonder inzicht in de complexiteit en nuance van een land bepaald en gedragen door haar multiculturele heden en verleden.

De Nederlandse vertaling van het Turkse Ebru is  'gemarmerd papier', dat verwijst naar de vloeibaarheid van verf en water op papier. Op deze manier vormt het een metafoor, zoals de Nederlandse lappendeken, voor het denken over de nieuwe en oude dilemma's van culturele politiek en culturele diversiteit binnen de Turkse landsgrenzen.

Op 31 mei is Attila Durak te gast in DODO: Turkey Portraits.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. het Turkije Instituut.

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.