Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Dinsdag 15 mei 2012

Amsterdam

Leading Ladies in Turkey and the Netherlands

Turkse vrouwen zijn succesvol in de harde business, terwijl Nederlandse vrouwen juist vaker voor de softe sector kiezen. Waar Nederlandse vrouwen aan zichzelf gaan twijfelen als ze op hun bek gaan, beginnen Turkse vrouwen gewoon een nieuwe onderneming. Nederlands-Turkse vrouwen ervaren vaak een cultuurclash op de werkvloer. Het glazen plafond kennen ze allemaal. Hoe maken Turkse vrouwen carrière in een door mannen gedomineerde maatschappij? En wat kunnen Nederlandse vrouwen leren van Turkse topvrouwen en andersom?

SEMINAR en TALKSHOW op dinsdag 15 mei 2012!

SEMINAR - Meepraten over genderbeleid, vrouwen in de politiek en ondernemerschap in Nederland en Turkije? Meld je aan voor het seminar op dinsdagmiddag 15 mei in Amsterdam. Sprekers zijn onder meer Çiğdem Aydın, voorzitter van KA.DER (the Turkish Association for the Support of Women Candidates), Gülden Türktan, voorzitter van KAGIDER (the Women Entrepreneurs Association), Jannet Vaessen, directeur Women Inc. en Peter Wansink, deskundige van het Ministerie van OCW.

13.30 - 17.30 | Concern Congres Centrum Amsterdam
Voor meer informatie en aanmelding:
info@turkije-instituut.nl
Dit seminar is bedoeld voor beleidsmakers, ondernemers, wetenschappers en studenten. Deelname gratis, voertaal is Engels. Beperkte ruimte, dus aanmelden verplicht: aanmeldingen@turkije-instituut.nl o.v.v. 'seminar Leading Ladies'. U ontvangt uiterlijk 8 mei een bevestiging.


TALKSHOW - WOMEN Inc. en het Turkije Instituut bieden je 's avonds de kans om tijdens de talkshow ‘Leading Ladies’ tips & tricks uit te wisselen met Turkse topvrouwen en te ontdekken waar je nou eigenlijk beter af bent als vrouw, in Nederland of Turkije. Laat je hierbij inspireren door Turkse topvrouwen, uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap, die vertellen over hun weg naar de top en de hobbels die ze hebben moeten nemen. Nederlandse topvrouwen, met of zonder Turkse achtergrond, gaan met hen in gesprek over het grijpen van kansen, het doorbreken van taboes en het bewaren van je eigen identiteit in je loopbaan.

Moderator Handan Aydin gaat in gesprek met Lily Sprangers (Directeur van het Turkije Instituut), Nakiye Boyacigiller (decaan van School of Management, Sabanci Universiteit in Istanbul), Caroline Essers (Universiteit Nijmegen, gespecialiseerd in vrouwelijk ondernemerschap), Binnaz Toprak (socioloog aan de Boğaziçi Universiteit in Istanbul en Parlementslid voor CHP), Suzan Yücel (journalist), Gülden Türktan (ondernemer en voorzitter van KAGIDER) en Defne Ayas (directeur van galerie Witte de With in Rotterdam).

20.00 - 22.00Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191 te Amsterdam
Toegang:
gratis. Voertaal is Engels
Aanmelden gewenst. Meer info: womeninc.nl

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.