Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Donderdag 21 juni 2012

20:00 Het Nutshuis, Den Haag TICKETS

DODO: Turkey Portraits

Documentairemaker Emel Çelebi is te gast tijdens de laatste Turkey Portraits, de serie over Turkse documentaires in Het Nutshuis in Den Haag. Want terwijl de fictiefilms uit Turkije de laatste jaren internationaal steeds meer in de spotlights staan, ontwikkelt de documentairefilm zich in rap tempo. De ruimte om gevoelige thema's aan te snijden neemt toe, maar kent ook grenzen. Hoe gaan Turkse makers daarmee om? En welke verhalen vertellen zij?
 
Çelebi (1966) is een bekende naam in de Turkse documentairewereld. In 2006 regisseerde zij Housekeeper (foto) over de onzichtbare vrouwen in Istanbul die de appartementen van hun rijke stadgenoten schoonhouden. In 2008 maakte zij Sisters of Lilith, een portret van drie ongewone, zelfstandige vrouwen die zich als visser, boerin en herder staande houden in de niet altijd even verwelkomende maar immer schitterende natuur van Anatolië. 
 
Çelebi is een van de initiators van Documentarist, dat in 2008 klein begon en inmiddels is uitgegroeid tot het documentairefilmfestival van Istanbul. Momenteel werkt ze aan een nieuwe film, het vervolg op Housekeeper. Onder leiding van moderator Naima Azough gaat Çelebi in gesprek over haar eigen werk en ontwikkelingen in de Turkse documentaire.

Filmvertoning + Q&A
Voertaal: Engels
Locatie: Filmkluis, Het Nutshuis | Riviervismarkt 5, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur
Entree: €5 (studenten €4) 
 

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.